Większość z nas na temat kosmetyków azjatyckich wie naprawdę wiele. Myślę nawet że można by godzinami opowiadać na temat specyfików które używa. Nikt tak jak my nie jest wyczulony na product placement w koreańskich dramach

Ostatnio w Polsce pojawiło się sporo artykułów zarówno pozytywnych jak i negatywnych na temat koreańskich kosmetyków.Wszystko to po ukazaniu się książki Charlotte Cho "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji."
Przy okazji promocji sama Charlotte Cho miała okazję wypowiedzieć się w jednej z telewizji śniadaniowej
.
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/s ... 94633.html

Różnego rodzaju preparaty koreańskie weszły hurtem do znanych, popularnych sieciówek niekoniecznie kojarzących się z pielęgnacją urody.
Niewiele one mają wspólnego z jakością do jakich przyzwyczaiły nas azjatyckie oryginały. A może jest coś godnego polecenia?
Pragniemy by w temacie ✿ Toaletka Doki ✿ kto chce otworzył swoją kosmetyczkę i podzielił się tym co posiada. Nie tylko produktami z Azji, ale wszystkim co odkrył i pragnie się z nami podzielić.
W Korei Południowej pielęgnowanie cery to część kultury. Ja po lekturze zapamiętałam jedno!
Oczyszczaj, złuszczaj, nawilżaj, regeneruj i lśnij!

Uwielbiam azjatyckie podejście do pielęgnacji, które opiera się głównie na zapobieganiu, a nie późniejszym usuwaniu oznak starzenia. Kiedyś nie mogłam się nadziwić jak wiele kosmetyków, a bardziej warstw używają do pielęgnacji nasze idolki. Teraz sama tylu używam

✿✿✿✿✿ Mam swoje ulubione, sprawdzone marki, zarówno japońskie jak i koreańskie, ale nie tylko. Nie jestem niewolnicą kosmetyków, choć nie powiem, żeby moja toaletka była jakoś nieodpowiednio wyposażona.

Zdarza mi się kupić produkt po opakowaniu, ponieważ trudno oprzeć się tym słodkim słoiczkom.

Wszystko co będę pisała dotyczy mojej cery.
Warto określić jaką ma się skórę tak aby łatwo było dobrać jakiś kosmetyk dla siebie.
- typ cery: sucha, podatna do podrażnień, zaczerwień
uczulenia:NIE
Oczyszczanie
- demakijaż olejek myjący - nie używam wszystkie które posiadałam robiły coś dziwnego na mojej twarzy, może ktoś ma ciekawy i może coś polecić? Do zmywania BB cream używam mleczka z dodatkiem róży i muszę przyznać , że nie jest to najlepsze rozwiązanie.
Po tym oleju moja skóra była zaczerwieniona, czułam dyskomfort. Smaruje nim łokcie...
- do mycia twarzy używam pianki z ekstraktem ślimaka firmy PURITO
bardzo dobrze zmywa, nie podrażnia - peeling : jestem całkowicie uzależniona od Apletox Smoth TonyMoly. Mam bardzo wrażliwą cerę więc wszystkie scruby odpadają. Używałam kilku pilingów enzymatycznych i obok Dermedic Hydrain 3 Jabłuszko jest najlepszym preparatem. Dlaczego? Ponieważ nie podrażnia mojej skóry i mogę go używać 2 razy w tygodniu.