Doki doki gotuje! Uwaga będzię ostro...

tutaj można na każdy temat
Awatar użytkownika
czerteziki
Przyklejony do ekranu
Posty: 629
Rejestracja: 24 wrz 2006
Lokalizacja: Somewhere over the Rainbow
Kontaktowanie:

Doki doki gotuje! Uwaga będzię ostro...

Postautor: czerteziki » 18 kwie 2016

W związku z naszymi lodówkami, a że idzie lato i będą więcej prądu ciągnąc, czas zrobić w nich porządek...

Porządek w lodówce, w szafce pod zlewem i oczywiście w piwnicy.... Skoro porządkujemy to odkopmy naszą starą zasuszoną książkę kucharską (czytaj stos pogniecionych, poplamionych kartek wydrukowanych na szybko na drukarce w pracy) i podzielmy się ulubionymi i koniecznie sprawdzonymi przepisami. Ma być ostro!

A poważnie skoro ma być ostro - to trzeba to czymś popić.



Kaczka proponuje Wino Ryżowe:


Obrazek

Składniki na około 25 litrów wina:

12,5 l wody,
5 kg ryżu,
3,5 kg cukru,
100g kwasku cytrynowego,
1kg rodzynek
drożdże winne
pożywka

Obrazek

Przyprawy (proponuję podczas fermentacji próbować nastaw i dodawać dodatkowe ilości po czasie np przy dożywianiu):
goździki,
ziele angielskie,
pieprz czarny (w ziarnach),
cukier waniliowy (dodaje od razu do nastawu - cukier robię sama - drobny cukier plus przekrojone i wytrybowane laski wanilii),
gałka muszkatołowa,
cynamon

Od razu kilka słów od siebie. Uwaga na kupne przyprawy. Jak zawierają mąkę może być problem ze sklarowaniem. Cynamon dodaje tylko w laskach. Sam przepis tzn opis czynności zaczerpnięty z jednej ze stron dla amatorów win (wino org)..



Czynności:

Parzymy balon....
Obrazek
3/4 wody rozpuścić w niej połowę cukru i cukru waniliowego oraz kwasek, ostudzić.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryż zawiera różne zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia się oleju i innych konserwantów którymi są pokryte.
Do dymiona wsypać ryż, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody i wlać do dymiona.
Dymion zatykamy korkiem w którym uprzednio osadziliśmy rurkę fermentacyjną. Należy zwrócić szczególną uwagę na uszczelnienie połączenia rurki z korkiem np. za pomocą silikonu; nie zapominamy oczywiście o wlaniu do rurki odrobiny wody.
Procesy fermentacyjne powinny się rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.

Po 1-1,5 tygodnia od rozpoczęcia fermentacji należy dodać do nastawu ostudzony syrop składający się z reszty cukru rozpuszczonego w pozostałej zaplanowanej ilości wody oraz pożywkę.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać dymionem. Można drewnianym kijem - ja nie jestem w stanie podnieść 50l wody.... Pewnie uszy by się urwały od koszyczka... albo skrzydełka od kaczki.....W trakcie fermentacji ryż będzie na dnie dymiona, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.

Po 6-8 tygodniach obciągnąć za pomocą wężyka do mniejszego dymiona (10l), części stałe (ryż i rodzynki) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić lub wstawić kolejny nastaw.... z jednej porcji ryżu spokojnie zrobi się dwa balony.....; odcieknięty plyn dodać do reszty wina. Wino w dymionie dosłodzić do smaku i przetrzymać przez kolejnych 6 tygodni w dymionie z korkiem i rurką, w tym okresie na dnie dymiona powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu. Aby obciąg znad osadów przebiegał sprawnie warto zaopatrzyć się w wężyk do obciągów, w którym otwór wlotowy umieszczony jest z boku - zapobiega to zasysaniu osadu.

Młode wino znowu dosładzamy do smaku, jeżeli jest to konieczne i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie wino ryżowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia, jeżeli jednak podczas obciągu na dnie dymiona będą jakiekolwiek osady - wino należy ponownie odstawić do dalszego klarowania. Ta oczywiście zawsze dotrwało wino do III klarowania....

Butelkowanie wina można przeprowadzić, jeżeli po kolejnym obciągu nie ma osadu a wino jest klarowne....


Obrazek

Wróć do „Hyde park”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości