azjatyckie przysmaki

tutaj można na każdy temat
Awatar użytkownika
Eliza
Wyróżniony
Posty: 2164
Rejestracja: 02 sty 2006
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Eliza » 23 paź 2006

No i wszystko jasne... to nei ja jestem ślepa... u mnie po prostu nie ma tego linka download po description! Jak to możliwe?!?!
No nic, dam radę z MU^^


Awatar użytkownika
madziorekk
Przyklejony do ekranu
Posty: 840
Rejestracja: 01 sie 2006
Lokalizacja: Bytom

Postautor: madziorekk » 14 lis 2006

Juz od pewnego czasu próbuję dowiedzieć się nieco o pewnej zupie (?), którą przyrządza się w Korei dla osób chorych (przeziębionych itd. - wolałam wytłumaczyć o jakie choroby chodzi :P). Problem tkwi w tym, że nie znam dokładnej nazwy tej zupy (?). Podejrzewam, że gdybym to wiedziała to może udałoby mi się znaleźć przepis na to w internecie. No chyba, że ktoś ma na ten przepis i byłby tak dobry dać to na forum, byłabym dozgonnie wdzięczna.,
Awatar użytkownika
linn.enn
Oglądam regularnie xD
Posty: 124
Rejestracja: 16 paź 2006
Lokalizacja: GDA

Postautor: linn.enn » 14 lis 2006

chodzi o tą papkę z ryżu ? :P
Awatar użytkownika
madziorekk
Przyklejony do ekranu
Posty: 840
Rejestracja: 01 sie 2006
Lokalizacja: Bytom

Postautor: madziorekk » 14 lis 2006

chyba tak, chociaż dokładnie to nie wiem... :oops:
Awatar użytkownika
Eliza
Wyróżniony
Posty: 2164
Rejestracja: 02 sty 2006
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Eliza » 14 lis 2006

No to ja znam przepis na japońską "papkę z ryżu" o-kayu, przy czym lepiej to nazywac kleik ^^ Jeśli Cię to interesuje... Tylko, że mam go w Gdańsku (jak będzie przeba, każę siostrze przepisać)

A propos jedzenia, wcześniej jest przepis jaki wkleiła Allia na ciasto z zielonej herbaty- zrobiłam je^^. Moje pierwsze ciasto ever!
Zmodyfikowałabym przepis-> więcej herbaty zedacydowanie- przynajmniej 3 łyżki (bo to moje nawet nie miało posmaku herbaty- tylko intensywnie zielony kolor ^^), i nieco mniej cukru, bo to co ja zrobiłam było zdecydowanie zbyt słodkie... No ale kto co lubi- może niektórzy lubią baaaardzo słodkie ciasta...
A piec trzeba godzinkę.
Awatar użytkownika
madziorekk
Przyklejony do ekranu
Posty: 840
Rejestracja: 01 sie 2006
Lokalizacja: Bytom

Postautor: madziorekk » 15 lis 2006

Okayu is easy to digest and is easy to eat. When you have a stomachache or have a cold, okayu is a good food to eat. Also, okayu is a good baby food. In China, okayu is commonly eaten for breakfast.
*This is a recipe to make plain okayu. You might want to add some vegetables or meat, depending on your appetite. (For example, boiled chicken, boiled shrimps, boiled scallops, mushrooms, daikon radishes, and so on.)

INGREDIENTS:

* 1/2 cup Japanese rice
* 3 cups water
* 1/2 tsp salt
* *some chopped green onion
* *sesame seeds

PREPARATION:
Wash Japanese rice well and drain. Put water and rice in a pan. (*an earthenware pot is suitable.) Leave it for 30 minutes. Put the pan on medium heat and bring to boil. Turn down the heat and cook the rice for 30-40 minutes.

Eliza jesteś kochana :* dzięki Tobie znalazłam ten oto przepis na o-kayu. Tak się zastanawiam, czy kiedyś go nie przyrządzić, ale chyba sie skusze :P Jak narazie jednak planuje na sobote upiec ciasto z zielonej herbaty [mam nadzieje, że to dojdzie do skutku :)]
Awatar użytkownika
Eliza
Wyróżniony
Posty: 2164
Rejestracja: 02 sty 2006
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Eliza » 15 lis 2006

Ja też mam zamiar zrobić kiedyś okayu^^
To tak przy okazji- gdzie kupiłaś matcha tu w Polace? I ile taka radość kosztuje? Bo ja dotychczas się spotkałam z taką zieloną herbatą tylko w internetowych sklepach... Y_Y
Na razie mam spory zapas, ale na przyszłość dobrze byłoby wiedzieć.
Awatar użytkownika
madziorekk
Przyklejony do ekranu
Posty: 840
Rejestracja: 01 sie 2006
Lokalizacja: Bytom

Postautor: madziorekk » 15 lis 2006

Boże, ale ja jestem ślepa :( nie przeczytałam uważnie składników potrzebnych do tego ciasta i nie zauważyłam, że tam potrzeba jakiejś specjalnej herbaty, buuuu :( Zastanawiam się, czy nie można jej zastąpić jakąś inną herbaą zieloną, którą można kupić w herbaciarni, albo w jakimś sklepie??
Ale ze mnie głupek :P
Awatar użytkownika
Eliza
Wyróżniony
Posty: 2164
Rejestracja: 02 sty 2006
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Eliza » 15 lis 2006

Nie da rady... Bo to jest taka sproszkowana herbata- wygląda jak zielona mąka. I ma specyficzny smak.
W sumie nie wiem, jak by smakowała wysokogatunkowa herbata zielona, gdyby ją sproszkować, ale obawiam się, że nie wyszłoby na to samo...
Awatar użytkownika
madziorekk
Przyklejony do ekranu
Posty: 840
Rejestracja: 01 sie 2006
Lokalizacja: Bytom

Postautor: madziorekk » 15 lis 2006

no to jak narazie nici z mojego pieczenia :/ będę musiała to przełożyć, oh a tak się cieszyłam na to ciasto :P no, ale siła wyższa, bo narazie nie mogę sobie pozwolić na ta herbate, bo kase mam juz odłożoną na nagrywarke do kompa i pare innych rzeczy, buuuu :(
Awatar użytkownika
piretka
Oglądam regularnie xD
Posty: 126
Rejestracja: 22 lis 2006
Lokalizacja: Zdzieszowice<->Krakow

Postautor: piretka » 27 mar 2007

Taki smakowity temat, a taki zakurzony... wiec postanowilam go odswierzyc.
A propos okayu - nie bez powodu podaje sie go osobom chorym - zdrowe by go z wlasnej nieprzymuszonej woli nie zjadly - probowalam wiec wiem co mowie :?
Choc znam Azjatow, ktorzy sie upieraja, ze da sie przyrzadzic smaczne okayu... uwierze jak sprobuje ;)


Zmartwil mnie nieco post Franki, gdyz mialam w planach zarowno wlasnoreczne przyrzadzenie kimchi jak i mochi.... no nic trzeba bedzie zadowalac sie prezentowymi badz kupnymi... chyba zeby sprobowac na przekor wszystkiemu ^^'

Wracajac do kuchni japonskiej - pyszny, a latwy do przyrzadzenia jest kurczak teriyaki - mozna kupic gotowy sos teriyaki, albo samemu wymieszac sos sojowy z mirinem i cukrem jesli komus nie odpowiada gotowy sos. Potem juz tylko wystarczy opruszyc troche kurczaka maka i udusic w sosie na patelni, a nastepnie podac na talerzu wylozonym zielona salata + oczywiscie do tego miseczka ryzu japonskiego/koreanskiego/chinskiego. Mniamu.

Inna potrawa, ktora uwielbiam to zupa miso. Najprostsza opcja to ofkors kupienie instanta ;). Ale mozna tez kupic paste miso, glony wakame, sproszkowane dashi, tofu, cebule, szczypiorek, marchewke + co nam jeszcze przyjdzie do glowy np grzyby i skomponowac z tego pyszna zupe.
Tu jest przepis http://kuchniajaponska.blox.pl/2006/11/ ... awowy.html
Dodam jeszcze od siebie ze miso oplaca sie gotowac dla przynajmniej 3 osob - ilosciowo sporo tego wychodzi ^^

Sushiaki kiedys zwijalam, ale od kiedy sprobowalam oryginalnych utracilam zapal do naszych ryb.

A na koniec jeszcze o dziwactwach kulinarnych, czyli czy macie jakas ulubiona potrawe lub skladnik kuchni orientalnej, ktorego nikt z otoczenia nie tracil by nawet butem?
Ja uwielbiam natto - niestety, na razie znalazlam niewiele osob, ktore sie do niego przekonaly. Wyglada ono tak:
Obrazek Obrazek
Sa to sfermentowane ziarna soi o bardzo intensywnym zapachu i ciagnacej sie konzystencji - wiem, ze nie brzmi to za ciekawie, jednak w smaku sa pyszne!! Ja osobiscie jestem uzalezniona.
Jesli ktos chcialby sprobowac to polecam Kuchnie Swiata w Galerii Krakowskiej w Krakowie - jest to jedyne miejsce w Krakowie ze znanych mi, ktore sprzedaje natto, jak rowniez mnostwo innych specjalow kuchni zarowno koreanskiej jak i japonskiej oraz innych orientalnych.
내 사랑 김광석 ~^_^~

[img]http://i27.photobucket.com/albums/c194/piretka/banner.jpg[/img]
Awatar użytkownika
Hiiroi Karasu
Kiedy bedę spać? @_@
Posty: 482
Rejestracja: 13 lut 2007
Lokalizacja: Gliwice
Kontaktowanie:

Postautor: Hiiroi Karasu » 27 mar 2007

Piretka, to chodzi o to raczej, jak to to wyglada XD Moj dziadek kiedys chodowal kroliki i one po sobie pozostawialy cos podobnego XD XD XD

A wogole, to macie jakies przepisy japonskie, w ktorych skladnikiem jest ananas? Sa wogole takie? :P

Slyszalem, ze picie soku z ananasa jest niezla jazda, bo wyciaga z organimu czlowieka wiecej energii niz sam dostarcza, prawda to?
火色い烏は新世界の神だ! ~ [url=http://www.last.fm/user/aoikarasu/]aoikarasu.last.fm[/url]
Awatar użytkownika
piretka
Oglądam regularnie xD
Posty: 126
Rejestracja: 22 lis 2006
Lokalizacja: Zdzieszowice<->Krakow

Postautor: piretka » 27 mar 2007

Wiem, wyglada srednio ^^;;
Pachnie tez.
No ale od kiedy sie przelamalam i wzielam je pierwszy raz do ust to jestem nim szczerze zachwycona :)

No coz, jedyne miejsce gdzie w Japonii jadlam ananasa w postaci innej niz surowa/w zalewie/syropie, czyli jako potrawe, to byla chinska restauracja.
W tradycyjnej kuchni jap. chyba nie wystepuje, ale obciac sobie za to niczego nie dam ^_^;
Ale to co piszesz o energii faktycznie jest ciekawe - ja jedynie slyszalam, ze jest bardzo dietetyczny, ale z czego jego dietetycznosc mialaby wynikac nigdy nie wnikalam. W takim razie od dzis wcinam namietnie ananasa :D
내 사랑 김광석 ~^_^~

[img]http://i27.photobucket.com/albums/c194/piretka/banner.jpg[/img]
Awatar użytkownika
Eliza
Wyróżniony
Posty: 2164
Rejestracja: 02 sty 2006
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Eliza » 27 mar 2007

Ja jadłam natto- i jak dla mnie smakuje tak samo jak wygląda i pachnie... czyli nie najlepiej. To znaczy- jestem w stanie to zjeść (bo znam osoby, które jadły raz i nigdy więcej nie wezmą tego do ust), ale jak mam wybór jaeść, a nie jeść, wybieram: nie jeść. Nawet musztarda i majonez tu nie są pomocne.
Awatar użytkownika
piretka
Oglądam regularnie xD
Posty: 126
Rejestracja: 22 lis 2006
Lokalizacja: Zdzieszowice<->Krakow

Postautor: piretka » 27 mar 2007

Eliza pisze:Ja jadłam natto- i jak dla mnie smakuje tak samo jak wygląda i pachnie... czyli nie najlepiej. To znaczy- jestem w stanie to zjeść (bo znam osoby, które jadły raz i nigdy więcej nie wezmą tego do ust), ale jak mam wybór jaeść, a nie jeść, wybieram: nie jeść. Nawet musztarda i majonez tu nie są pomocne.


Dla mnie to jest niesamowite, mi smakowalo od pierwszego sprobowania, a jak siedzialam na monbu to jadlam srednio 3-4 pojemniczki dziennie.
Za to nie znosze malzy, a znam duzo osob ktore uwielbiaja, wiec to chyba na tej samej zasadzie ^^;
BTW udalo Ci sie dostac natto u nas w Kraku?? Moze znasz jakies tansze miejsce niz Galeria Krak.?
내 사랑 김광석 ~^_^~

[img]http://i27.photobucket.com/albums/c194/piretka/banner.jpg[/img]

Wróć do „Hyde park”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości